Een proefboring van Shell in de Chukchi-zee bij Alaska heeft een zeer teleurstellend resultaat opgeleverd. Shell stopt proefboringen. Beleggers moeten rekening houden met een forse afboeking.
Verzet van milieugroeperingen tegen boringen in het poolgebied van Alaska kon energiereus Shell niet afschrikken. Afgelopen zomer zette de Brits-Nederlandse multinational zijn plan op proefboringen te doen in de Chukchi-zee onverdroten door.
Maar de eerste resultaten zijn ronduit teleurstellend, zo maakte Shell maandag bekend. Shell heeft “indicaties van olie en gas” gevonden, maar die blijken “onvoldoende om verdere exploratie” te doen in de geologische plaat waar Shell hoopte heel veel olie en gas te vinden.
Strop voor Shell in Alaska
“Shell zal afzien van verdere exploratie-activiteit buiten de kust van Alaska voor de voorzienbare toekomst”, aldus het bedrijf. Dit komt zowel door de teleurstellende proefboring als de relatief hoge kosten van het project.
De waarde van Shell’s bezittingen in Alaska op de balans is ongeveer drie miljard dollar. Verder heeft Shell nog contractuele verplichtingen lopen in verband met de exploratie-activiteiten in Alaska van 1,1 miljard dollar. Bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers in oktober maakt Shell bekend wat de precieze financiële gevolgen zijn van het afblazen van de zoektocht naar olie en gas in Alaska.
ABP prijst besluit Shell, Greenpeace kraait victorie
ABP is als aandeelhouder van Shell blij met het besluit van het olieconcern om niet langer naar olie te boren in de zeebodem bij Alaska. Dat liet het ambtenarenpensioenfonds maandag weten.
Bij de aandeelhoudersvergadering waarschuwde ABP naar eigen zeggen al voor de risico's voor zowel het milieu als het rendement van de oliemaatschappij. ,,Het besluit van Shell laat zien dat aandeelhouders echt invloed hebben op de bedrijven waarbij ze betrokken zijn en zo mede veranderingen kunnen bewerkstelligen'', aldus het fonds.
De milieuorganisatie Greenpeace reageerde maandag ook verheugd op het nieuws dat Shell stopt met olieboringen bij Alaska. ,,Als Shell definitief stopt met olieboringen bij Alaska, is dat heel goed nieuws en een overwinning voor het milieu'', aldus campagneleidster Faiza Oulahsen.
,,Als dat een beslissing op de lange termijn is, is dat een grote beslissing. Ik ben heel benieuwd of ze zich nu definitief terugtrekken uit het poolgebied'', aldus Oulahsen. ,,Maar het is de vraag of het voor een langere tijd is of alleen voor dit seizoen. Vandaag 28 september was het sowieso al de laatste dag van het boorseizoen.''
Lage olieprijzen zorgen voor extra risico
Het besluit van Shell om voorlopig te stoppen met boringen rond Alaska zal mede ingegeven zijn door de voorgenomen overname van BG, stelde analist Quirijn Mulder van ING maandag. De lage olieprijzen, die rendementen op grote projecten onder druk zetten en het voortdurend moeten wachten op (milieu)vergunningen hebben ook een rol gespeeld, denkt de marktvorser.
,,Het is mijns inziens vooral een strategisch besluit geweest. Shell heeft, buiten Nigeria, in feite de slag om Afrika gemist. Het poolgebied was een van de laatste veelbelovende regio's, maar het is vooral ook een uitdagend gebied. Met de overname van BG krijgt Shell toegang tot Brazilië, een ander belangrijk gebied voor de olie- en gassector'', aldus Mulder.
Al met al zijn door de lage olieprijs en de tijdrovende processen om vergunningen te krijgen de ,,zekerheden enorm afgenomen'' voor Shell in Alaska. ING hanteert een hold-advies met een koersdoel van 27 euro voor Shell, dat om 09.55 uur 1 procent hoger stond op 21,33 euro. De AEX koerste op dat moment 0,3 procent lager op 421,74 punten.
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl